2011. május 22., vasárnap
A Tuti Piskóta
Ez a legjobb piskóta recept eddig,amit kipróbáltam.Ez annyiban különbözik az eddigiektől,hogy a liszt és a porcukor mennyiségét nem kanállal mérjük,hanem mérleggel.Eddig annyi kanál lisztet és porcukrot tettünk ahány darab tojásból készült a lap.
Ehhez a piskótához pedig annyiszor 2,5 dkg lisztet,és porcukrot adunk ahány tojásból készítjük.
Hozzávalók :
6 tojás
15 dkg liszt
15 dkg porcukor
1/2 cs .sütőpor
A tojások sárgáját a porcukorral kikavarjuk habosra.A tojásfehérjét kemény habbá verjük.A lisztet a sütőporral elvegyítjük.Végül a sárga krémhez, apránként,óvatos mozdulatokkal, hozzákeverjük a tojásfehérjét,és a sütőporos lisztet.Papírral bélelt tepsiben sütjük.
2011. május 15., vasárnap
Csoda tészta
Hozzávalók :
2 db barna laphoz.:
25 dkg liszt
8 dkg zsír
5 dkg porcukor
1 evőkanál kakaó
1 tojás
1 mokkás kanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál sütőpor
1-2 kanál tej szükség szerint
A hozzávalókat összegyúrjuk,és 1 órára hűtőbe tesszük.Aztán kétfelé osztjuk,és kinyújtjuk.Nem túl forró sütőben sütjük.Vigyázzunk,mert elég vékony a tészta,és hamar sül.A nyújtás,és a kinyújtott tészta mozgatása kissé nehéz,mivel puha,és könnyen szakad..Ezért sokkal egyszerűbb,ha egyből a sütőlemezen vagy a tepsi hátoldalán nyújtjuk ki.
Hozzávalók a piskóta laphoz:
8 tojás
1 cs sütőpor
20 dkg porcukor
20 dkg liszt
A tojásfehérjéket csipet sóval kemény habbá verjük.Hozzáadjuk a tojások sárgáját.Végül Fokozatosan belekeverjük a porcukor,a liszt és a sütőpor keverékét.Sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük..Teljesen kihűtjük.
Krém :
1 cs puncs pudingpor
4 dl tej
20 dkg cukor
25 dkg Rama margarin
A hozzávalókból sűrű sima krémet főzünk. Kihűtjük majd hozzáadjuk a margarint,és habosra keverjük.
A barna lapok meglocsolásához 1/2 dl rum, vagy rum aroma.
Csokimáz :
10 dkg étcsokoládé
5 dkg margarin
3 kanál víz
Gőz fölött olvasztjuk meg .Egyenletesen rákenjük a tészta tetejére.
Rétegezés:Legalulra kerül az egyik barna lap.Meglocsoljuk a rumaroma felével.Erre kenjük a puncskrém felét.A krémre helyezzük a piskótalapot.A piskótára kerül a puncskrém másik fele.Végül a másik barna lap,amit szintén meglocsolunk a rumaroma másik felével
Az összerakott tésztát,letakarva,hűtőbe tesszük legalább 1 órára.Erre azért van szükség,mert így a csokimáz nem fog lefolyni,hanem hamar rádermed a tetejére.
Ha már kellőképpen lehűlt a tészta akkor rákerülhet a csokimáz.
Krumplis tészta tepsiben átsütve
Hozzávalók :
25 dkg laska tészta /száraz/
1 kg krumpli
1 dl olaj
piros paprika
só vagy delikát
bors
2 pár virsli,
vagy 15dkg füstölt kolbász
A krumplit meghámozzuk,megmossuk,és felkockázzuk.Az olajat kissé felmelegítjük,majd a tűzről levéve beleszórjuk a paprikát,Hozzáadjuk a krumplit,ízesítjük,és felengedjük vízzel.Készre főzzük./Ez olyan mint a paprikás krumpli,csak nem kell bele hagyma./A tésztát olajos sós vízben puhára főzzük,és leszűrjük.Hozzákeverjük a krumplihoz,és ha szükséges akkor sózzuk,borsozzuk.
A virslit vagy kolbászt feldaraboljuk,és olajban megsütjük.Összekeverjük a krumplis tésztával.A keveréket belesimítjuk az olajjal kikent tepsibe,és kissé átsütjük a sütőben.
2011. május 14., szombat
2011. május 13., péntek
2011. május 7., szombat
2011. május 2., hétfő
Sajtos tallér
Végre megtaláltam az anyutól leírt receptek között,a Sajtos ropi receptjét.Ami most a Sajtos tallér néven ismert.Azért a biztonság kedvéért ellenőriztem néhány helyen hogy arról van -e szó.Nem teljesen ugyan olyan mint a mostani recept,de nem sokban tér el.Az biztos hogy nagyon finom és omlós.
Hozzávalók :
60 dkg liszt
15 dkg reszelt sajt
1 cs sütőpor
12.5 dkg zsír
1 csapott evőkanál só
12.5 dkg margarin
1/2 dl tej
20 dkg tejföl
A hozzávalókat összegyúrjuk,Fél órát pihentetjük,majd tetszőleges formákban kisütjük.Mivel nekem nincs erre a célra speciális sütőm,ezért a gofrisütőben sütöttem meg.
Először kicsi szív formákat csináltam kézzel,majd szaggatóval,és úgy sütöttem,de így elég hosszadalmas lett volna.Ezért inkább a sütő nagyságának megfelelő kerek lapokat nyújtottam,és úgy sütöttem meg.Így sokkal gyorsabb és egyszerűbb volt.Mikor kicsit hűlt a tészta könnyedén szét lehet választani.
Hozzávalók :
60 dkg liszt
15 dkg reszelt sajt
1 cs sütőpor
12.5 dkg zsír
1 csapott evőkanál só
12.5 dkg margarin
1/2 dl tej
20 dkg tejföl
A hozzávalókat összegyúrjuk,Fél órát pihentetjük,majd tetszőleges formákban kisütjük.Mivel nekem nincs erre a célra speciális sütőm,ezért a gofrisütőben sütöttem meg.
Először kicsi szív formákat csináltam kézzel,majd szaggatóval,és úgy sütöttem,de így elég hosszadalmas lett volna.Ezért inkább a sütő nagyságának megfelelő kerek lapokat nyújtottam,és úgy sütöttem meg.Így sokkal gyorsabb és egyszerűbb volt.Mikor kicsit hűlt a tészta könnyedén szét lehet választani.





















