2009. április 30., csütörtök

Lecsó


Tojásos lecsó

Rizses lecsó

Tarhonyás lecsó

A lecsó roppant egyszerű,és nagyon sokféleképpen elkészíthető étel.

Hozzávalók:
1 kg paprika
4 db paradicsom
2 fej hagyma
15 dkg füstölt szalonna
1 kanál fűszer paprika
kevés víz
só vagy delikát
esetleg kolbász,vagy virsli
6-7 tojás,vagy 1 bögre tarhonya,vagy 1 bögre rizs-Attól függ hogy melyik változatot készítjük el.
A paprikát és a paradicsomot apróra vágjuk.A hagymát felkockázzuk.A szalonnát felszeleteljük,és kisütjük.A kisült szalonnát kiszedjük.A szalonna zsírban megpároljuk a hagymát,beleszórjuk a fűszerpaprikát,majd a feldarabolt paprikát és paradicsomot.Kevés vizet öntünk alá,ízesítjük és lassú tűzön puhára pároljuk fedő alatt.Ha már puha ,akkor a fedőt levesszük,és kissé sütjük,míg a felesleges víz el nem párolog belőle.Ezután ráöntjük a felvert tojást,és készre sütjük
2.,Ha tarhonyával,vagy rizzsel készítjük akkor a megpárolt,és kissé megsütött paprikára vizet öntünk,hogy a rizs vagy a tarhonya megfőjön benne.Mindig kétszeres mennyiségű vizet adunk hozzá,mint amennyi a rizs vagy a tarhonya.Ha már félig megfőzz,akkor levesszük a tűzről,és fedő alatt készre pároljuk.

Rizibizi


Hozzávalók :1 bögre rizs
3-4 kanál olaj
3 bögre víz
delikát vagy só,bors
1 üveg borsó
1 kis doboz kukorica
1 szál sárgarépa
A rizst kissé megpirítunk az olajba.Hozzáadjunk a vizet,delikátot,vagy sót,,vagy leveskockát,és borsot.Hozzáadjuk a konzerv borsót ,kukoricát,és a puhára főzött répát.Lassú tűznél még 5-10 percig főzzük.Levesszük és fedő alatt puhára pároljuk.
Elkészíthetjük friss,vagy fagyasztott zöldségekkel is.Ezeket előbb kissé megfőzzük,és úgy adjuk a rizshez,és összepároljuk.

2009. április 29., szerda

Hortobágyi húsos palacsinta



20 db palacsinta (kicsit vastagabb a szokásosnál)
70-80 dkg darált hús (tetszés szerinti fajta)
1 fej hagyma,
kevés olaj, pirospaprika, tetszés szerinti fűszerek a pörkölthöz.
1 nagy doboz tejföl,
1-2 evőkanál liszt

Elkészítés:
A palacsintát előző nap is elkészíthetjük.
A darált húsból bő lével pörköltet készítünk.
A hússal megtöltjük egyenként a palacsintákat, két oldalát behajtjuk és így feltekerjük.
Kizsírozott jénai tálba,vagy tepsibe egymás mellé helyezzük jó szorosan, úgy hogy a hajtás mindig alulra kerüljön.
A pörkölt szaftot a tejföllel és a liszttel behabarjuk (Összekeverem a lisztet a tejföllel, a pörkölt meleg szaftjával felhígítom,habverővel simára keverem. Majd kevergetés közben hozzáöntöm a többi szafthoz, és újra forralom amíg besűrűsödik.) Az így elkészített mártást ráöntöm a megtöltött palacsintákra. Előmelegített sütőben, magas hőfokon addig sütjük, amíg a mártás el nem kezd rotyogni. Ha már rotyog, akkor még egy 5-10 percig sütöm (, hogy jól átmelegedjen, hiszen minden hozzávaló készre lett főzve).Reszelt sajttal is megszórhatjuk.
Tejföllel meglocsolva, kenyérrel, savanyúsággal tálaljuk.

Rizs leves


Hozzávalók:1 dl olaj
3 kanál liszt
kávés kanál piros paprika
1/2 bögre rizs
2 db krumpli
delikát vagy só,2 dl tej
Az olajban kissé megpirítjuk a lisztet.A tűzről levéve hozzáadjuk a paprikát,felengedjük 1-2 dl vízzel,közben állandóan keverjük kis habverővel ,hogy sima legyen.Beletesszük az apró kockára vágott krumplit,és a rizst,majd hozzáöntjük a kellő mennyiségű vizet.Lassú tűzön puhára főzzük.A legvégén adjuk hozzá a tejet.és felfőzzük .

2009. április 28., kedd

Rakott krumpli



Hozzávalók:2-3 kg krumpli
                  6-8 tojás / keményre főtt/
                  1 nagy pohár tejföl
                   2 db tojás / nyers /
                   főző kolbász,füstölt kolbász
                   /de pirított szalonnával,virslivel is elkészíthető /
                   1,5 dl olaj
                   delikát
                   bors

A krumplit meghámozzuk,és egészben vagy felkarikázva,vagy egészben,héjában megfőzzük.A tepsi alját meglocsoljuk olajjal.A megfőtt  felkarikázott krumpliból rakunk a tepsibe.erre tetszés szerinti sorrendben rétegezzük a többi hozzávalót..A tejfölben alaposan elkeverjük a 2 db egész tojást,és ezzel locsoljuk meg a rétegeket.A legtetejére kevés krumpli kerül,és a maradék tojásos tejföl.Letakarjuk alufóliával és előmelegített sütőben sütjük.Ha kész.akkor levesszük a fóliát,és még visszatesszük néhány percre a sütőbe,és kissé megpirítjuk a tetejét..

Karfiol leves



Hozzávalók:50 dkg megpucolt karfiol
2 kanál liszt
1 dl olaj
1 kávés kanál fűszerpaprika
1,5 dl rizs
2 dl tej
néhány szál petrezselyem levél
delikát,bors
A lisztből és olajból világos rántást készítünk.Tűzről levéve beleszórjuk a paprikát,hozzáadjuk a rózsáira szedett karfiolt,a rizst,delikátot,pici borsot,petrezselymet, majd felengedjük vízzel.Puhára főzzük a karfiolt,és a rizst.Legvégül hozzáöntjük a tejet,és még egyszer felfőzzük.

Chilis bab


Ezt az ételt konzerv Chilis babból,és száraz babból egyaránt elkészíthetjük.

1,A konzervből készült változat,nagyon hamar elkészíthető.1 nagy fej hagymát olajon megpárolunk,és adunk hozzá kb10-15 dkg füstölt kolbászt,és/vagy 20-30 dkg csirke-vagy pulyka húst.Ezeket puhára pároljuk,kevés fűszerpaprikát adunk hozzá,majd hozzáadunk 5-6 konzerv babot,ízesítjük delikáttal,borssal.és felforraljuk.
2,1 kg száraz babot előző nap beáztatjuk.
1 nagy fej hagymát olajon megpárolunk,megszórjuk piros paprikával,és beletesszük a kolbászt vagy húst,.majd beletesszük a megáztatott babot.Felengedjük vízzel,és puhára főzzük.Ízesítjük borssal,delikáttal.A Knorr rafinéria Chilis bab alapot,és 2 kanál lisztet kevés vízzel csomómentesre kikavarjuk,és a puhára főtt babhoz adjuk.Lassú tűznél felforraljuk.

Lepcsánka



Hozzávalók.5-6 nagy krumpli
4 kanál liszt
só ,bors
2 tojás
2 gerezd fokhagyma
sütéshez olaj
A krumplit meghámozzuk,megmossuk,és lereszeljük.Levét kissé kinyomkodjuk.Hozzáadjuk a tojást,lisztet,fokhagymát,és a fűszereket.Alaposan összekeverjük.Kanállal a forró olajba szaggatjuk,és szép pirosra sütjük.

Frankfurti leves



Hozzávalók:1 fej káposzta,2-3 szem krumpli,3 sárgarépa,2 petrezselyem,kicsi fej vörös hagyma,4 pár virsli,babérlevél,mokkás kanál őrölt köménymag,delikát vagy só,bors.
Rántás:1 1/2 dl olaj,3 kanál liszt,fűszer paprika.

A káposztát,a krumplit,a zöldségeket,összevágjuk.A hagymát apróra kockázzuk,vagy lereszeljük.Ezeket egy nagy fazékban vízzel felöntve,feltesszük főni.Beletesszük a babérlevelet, az őrölt köményt,a borsot,és a delikátot,vagy sót is.A mikor már minden hozzávaló nagyon jó puha,akkor hozzáadjuk a virslit,legvégül pedig a rántást öntjük bele,és felfőzzük.

Lasagne


x
c
Hozzávalók:
1/2 kg darált hús vagy 1 nagy húskonzerv
1/2 kg lebbencs tészta //én ezzel csinálom,mert a lasagne tésztát nem szeretem//
1 sűrített paradicsom
2 fej vörös hagyma
1 dl olaj
1 csapott kanál piros paprika
oregánó,delikát bors,koriander,amerikai kömény,
//ezeket helyettesíthetjük,Knorr milánói alappal is//
10 dkg reszelt sajt
1 tojás
1 kis pohár tejföl
1 konzerv kukorica
Besamel mártás.5 dkg margarin,3 púpozott kanál liszt,2 dl tej

A tésztát megfőzzük.Egy kicsit keményebbre kell hagyni mert a sütőben még puhulni fog.A hagymát apró kockára vágjuk,és az olajon üvegesre pároljuk.Megszórjuk piros paprikával, beletesszük a hús,és a paradicsom pürét. Ízesítjük az előírt fűszerekkel,és felengedjük 3-4 dl vízzel.Ha húskonzervvel készítjük ,akkor néhány percig kell csak párolni.Ha darált hússal akkor addig amíg a hús puha lesz.Amíg fő a húsos szósz,addig elkészítjük a besamel mártást.A margarinon a lisztet néhány percig pirítjuk.aztán lassanként hozzáadjuk a tejet,miközben folyamatosan kevergetjük habverővel.Így szép sima,csomómentes lesz.A sajtot lereszeljük.Most már minden hozzávaló kész,már csak össze kell rakni a kivajazott tepsiben.Először tészta,aztán a szósz,besamel mártás és sajt.Ezt addig ismételjük amíg a hozzávalók el nem fogynak.Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

2009. április 27., hétfő

Paradicsom leves

Hozzávalók :
1 dl olaj
3 kanál liszt
1 sűrített paradicsom
csipet só,ízlés szerint cukor
cérnametélt
Az olajon halvány sárgára pirítjuk a lisztet.Felengedjük 2-3 dl vízzel,és habverővel simára kavarjuk.Beletesszük a paradicsomot,és azzal is elkeverjük,majd felengedjük a kellő mennyiségű vízzel.Beletesszük a sót és a cukrot is.Felfőzzük.Aztán beleszórjuk a cérnametéltet,és készre főzzük. //cérnametélt helyett rizs vagy tarhonya is jó a levesbe//

Rakott karfiol



Hozzávalók:
1-1 1/2 kg karfiol
6-8 pár virsli
5-6 keményre főtt tojás
1 nagy pohár tejföl
1 nyers tojás
Delikát,bors,
mokkás kanál őrölt szerecsendió
10-15 dkg sajt
néhány kanál olaj,vagy margarin a tepsi kikenéséhez

A karfiolt rózsáira szedjük,sós vízben megfőzzük,és lecsepegtetjük.A virslit felkarikázzuk.A tojásokat keményre főzzük,és felszeleteljük.A kikent tepsibe rétegezzük,közben befűszerezzük.A végén leöntjük a tejföllel,amiben egy nyers tojást elkeverünk.Tetejét megszórjuk reszelt sajttal,és szép pirosra sütjük.

2009. április 26., vasárnap

Játszótéren .

Ma ismét voltunk a játszótéren.Nagyon elfáradtunk,de jól szórakoztunk.

Hurkapálcika / húsnyárs


Ha rablóhúst szeretnénk készíteni de nincs fém húsnyársunk,akkor hurkapálcikából is készíthetünk.Kettétörjük a pálcákat,és a tört végét kissé kihegyezzük.Persze ez a kinti grillezéshez nem alkalmas ,mert meggyulladhat,de ha sütőben,vagy olajban sütjük a rablóhúst akkor arra megfelel.

2009. április 25., szombat

Mini fánkok


Ma nem igazán azt terveztem hogy mini fánkot fogok csinálni,de a játszótérről hazaérve elég fáradt voltam.De senki nem tiltakozott ez ellen az egyszerű csemege ellen.
Olyan tésztát kavartam ehhez is mint a tarkedlihez,és sütőport tettem bele.De hogy mégis változatos és kicsit különleges legyen három részre osztottam.Az egyik részét simán sütöttem ki.A másik részét kókusszal,a harmadikat pedig mákkal ízesítettem.Mindhárom nagyon finom lett.

Hozzávalók:
40 dkg liszt,
2 tojás,
1/2 l tej,
2 evőkanál cukor,
1/2 cs. sütőpor
kókusz
mák

Habverővel jól összedolgozzuk,a tésztát. Kanállal a forró olajba csorgatjuk,és kisütjük.

Hagyma


A hagyma nem csip annyira ha szeletelés előtt néhány percre vízbe tesszük.

Tejszín


A tejszínt sokkal könnyebben felverhetjük,ha előtte nem csak a tejszínt hűtjük le hanem a tálat betesszük a hűtőbe kb 10 percre.

Tojás fehérje és sárgája


A megmaradt tojás sárgája friss marad és nem szárad ki,ha pohárba tesszük,és hideg vizet öntünk rá.Letakarva,egy napig hűtőben eláll.

A felesleges tojás fehérje is megőrizhető alufóliával bélelt tálkában a mélyhűtőben.

Sütőpor


kb.25-30 db-hoz.A palacsinta tésztájába tegyünk,egy mokkás kanál sütőport,így sokkal puhább lesz,és az is marad.

Tárolás


A konyhaszekrényben tárolt liszt,búzadara,rétesliszt...stb,nem szóródik ki a polcra,ha mindegyikre nejlon zacskót húzunk.

Hús klopfolás


Nem csapódik szét a az apró húsdarab,és a víz,a klopfoláskor,ha nejlonnal letakarjuk a húst.

Dió és mák


Ha azt szeretnék hogy ne a tészta sütésekor bajlódjunk a mák,és a dió darálásával,akkor nyugodtan ledarálhatunk nagyobb mennyiséget is.Adagokra osztjuk,és műanyag dobozba,vagy nejlon zacskóba rakva,a felhasználásig a fagyasztóban tároljuk.

A cékla.


A céklát célszerű gumi kesztyűben hámozni,és felvágni,de ha nincs kéznél gumikesztyű akkor nagyon jó szolgálatot tesz a nájlon zacskó is.

Citrom héj


A lereszelt citromhéjat,cukorral összekeverjük,és jól zárható üvegben ,hűvös helyen tároljuk.Én a hűtőben tartom.

Mire jó a só ?



A hiedelemmel ellentétben a májat összevágás után nyugodtan sózzuk,és fél órára tegyük hűtőbe,utána süthetjük ,
főzhetjük panírozhatjuk,puha marad,sőt kétszeresére növekszik.

Minden édes ételbe,süteménybe tegyünk egy csipet sót,sokkal kellemesebb lesz az íze.

A tűzhely lapjáról a zsírfoltot könnyen eltüntethetjük ha a meleg lapra sót szórunk és újságpapírral átdörzsöljük.

Az üveg vagy kristályedényből a vízkőlerakódást konyhasóval dörzsöljük át.még a behomályosodott kristályokat is csillogóvá teszi.

A sós főzővíz megakadályozza a tojás és a burgonya szétrepedését és könnyebb hámozni is.
A vasaló talpa ismét tiszta és fényes lesz,
ha finom sóba mártott vattával átdörzsöljük

Tepsi elválasztó



Ha egy tepsiben többféle ételt akarunk készíteni,akkor elválaszthatjuk azt ,
több rétegben összehajtott alufóliával.

Játszótér

Csodálatos hétvégét kívánok mindenkinek !!!!Ma nem kell főznöm.Délután sütök valami finomságot.Most viszont megyünk a játszótérre.
Viszlát délután.

Nokedli szaggató

Ha nagyobb mennyiségű nokedlit szeretnénk főzni,például pörkölthöz,akkor célszerűbb ezzel a nokedli szaggatóval készíteni.

Zöldség hámozó

Nagyon gyorsan,és szép vékonyan lehet vele megpucolni a zöldségeket, gyümölcsöket,burgonyát.Sokkal veszélytelenebb mint a kés,de azért ennek használata is odafigyelést igényel.

Kenő lapát

Ezzel a kenő lapáttal sokkal egyszerűbb és gyorsabb a sütemények,és torták megkenése.

Szilikon ecset

A régen használt kenő ecsetekés liba vagy kacsa tollak ideje lejárt.A modern eszközök egyike ez a szilikonból készült ecset.Garantáltan hosszú életű.Nem törik,és nem hullik. Szuper!!!!!

2009. április 24., péntek

Csirkefalatok nyárson

/Női magazinból/
Hozzávalók:60 dkg csirkehús,
20 dkg sonkaszalámi,
20 dkg kemény sajt,
2 db paprika,,
grill fűszerkeverék,
só,olaj.
gomba,
1 dl sör,
liszt,
2 tojás,
hurkapálca,vagy hústű.

A csirkemellet vágjuk falatnyi darabokra,szórjuk meg a fűszerkeverékkel,és kevés olajon kissé süssük át.A szalámit,a gombát a paprikát és a sajtot vágjuk kockára.
A hozzávalókat felváltva,tűzzük fel a pálcára.A lisztből,tojásból,sörből,palacsinta sűrűségű tésztát kavarunk.Beleforgatjuk a nyársakat,és ropogósra sütjük az olajban.Petrezselymes burgonyával tálaljuk.

Bundázott nyárs. 1




Ma Paradicsom lesest és "Rablóhúst" készítettem.

"Rablóhús" hozzávalói:
1 kg krumpli
5-6 virsli,
2 fej hagyma,
1paprika,
delikát,
liszt,
tojás,
tej,olaj.
A krumplit megfőzzük,de vigyázzunk hogy ne legyen túl puha.Ha meghűlt,akkor felkockázzuk,a paprikával,és a hagymával együtt.A virslit felkarikázzuk.A pálcikára felszúrjuk felváltva a felkockázott krumplit, virslit,hagymát,és paprikát.Elkészítjük a tésztát.Beleforgatjuk a nyársakat,és kisütjük.

Bármilyen variációval elkészíthető,és burgonyával vagy salátával is tálalhatjuk.

2009. április 23., csütörtök

Brassói aprópecsenye

Sült burgonyával és rizibizivel


Hozzávalók
1 kg sertés,vagy pulyka hús
2 nagy fej hagyma
olaj
1 üveg borsó /esetleg még kukorica is/
kávéskanál paprika

A húst felkockázzuk,és megpároljuk,Ha megpuhult,olajon kissé megsütjük,a hagymával együtt.Ezután hozzáadjuk a borsót /kukoricát/,majd a paprikát.Néhány percig pároljuk.
Sült burgonyával tálaljuk,de rizzsel is kiváló.

Zóldséges ragu rizzsel


Hozzávalók :
1 kg pulyka vagy csirke hús
1 fej káposzta
delikát,bors,olaj,majonéz
1/2 kg zöldségkeverék
Pulyka vagy csirke húst, csíkokra vágjuk,fehéredésig átforgatjuk kevés olajon,majd megszórjuk delikáttal.kicsit még pároljuk,aztán kiszedjük,és félretesszük.a visszamaradt pecsenyelében beletesszük a legyalult káposztát ,és puhára pároljuk,majd Tetszőleges csirkemellet kisebb csíkokra vágni,fehéredésig megpárolni,majd fűszerezni,/én delikátot használok/,majd az edényből kivenni,és abba a szaftos lébe amibe a csirkemell párolódott,belegyalulunk káposztát,ezt is puhára pároljuk,majd belekarikázzuk a virslit,és pároljuk még néhány percig.Beletesszük a csirkemellet,és együtt pároljuk 10 percig.
A zöldségkeveréket megfőzzük,és lecsepegtetjük.Hozzákeverjük a húsos káposztához.Rizst,vagy tésztát adunk hozzá.Majonézt is adhatunk még hozzá.

Puding

A puding az egyik legegyszerűbb édesség.Ugyan úgy csinálom,ahogy a csomagoláson elő van írva,de annyit változtatok rajta,hogy 1-2 kanál lisztet,vagy étkezési keményítőt adok hozzá.Így kicsit sűrűbb lesz,és könnyebben formázható.
A kicsi lányomnak néhány figurát készítettem.Nagyon tetszett neki,és persze ízlett is !!!!!

3 Bit szelet


Hozzávalók:
6 db tojás
20 dkg cukor
15 dkg darált dió
2 dkg zsemlemorzsa
3 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
2 csomag vaníliás pudingpor
8 dl tej
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg kakaópor,vagy tortabevonó
1 csomag háztartási keksz
2.5 dl tejszín
tortadara

Elkészítés:
6tojás fehérjét 20dkg cukorral kemény habbá verjük,majd hozzáadunk 15dkg darált diót,2dkg zsemlemorzsát,3dkg lisztet,és 1 kávéskanál sütőport.
Kisütni a tésztát.
Krém:6tojás sárgáját,2cs.vaníliás pudingport 8dl tejjel sűrűre főzni.
25dkg margarint,25dkg porcukorral kikeverni,majd a kihűlt pudinggal keverni.
A krémet elfelezni,az egyik felébe 1cs. vaníliás cukrot tenni,a másik felébe 5dkg kakaóport,vagy gőz fölött megolvasztott tortabevonót.

összeállítás:tészta,sárga krém,vaníliás tejben megáztatott keksz,majd barna krém,tetejére tejszin,végül pedig tortadara.
De a tejszín helyett tehetünk csokimázat is a tetejére.

2009. április 22., szerda

Töltött bundáskenyér





Aki szereti a bundás kenyeret,az minden bizonnyal ezt a variációt is megkedveli majd.Ha vastagabb a kenyér,akkor felszúrhatjuk,mint a töltött húsnak valót,és úgy tesszük bele a szalámit.Ha pedig szép vékony a kenyér akkor kettő közé rakjuk a felvágottat,és kicsit összenyomjuk,és úgy mártjuk a tojásba és kisütjük./

Puffancs tésztában sült karfiol



Hozzávalók:
5db tojás,reszelt szerecsendió,
1 db knorr pirított hagyma ízbomba,
1 db knorr fokhagyma ízbomba,
bors,
delikát,
petrezselyem levél ,
sütőpor,
reszelt sajt,
liszt/annyi,hogy a palacsinta tésztájától egy kicsit sűrűbb masszát kapjunk/

Ebbe a keverékbe tesszük bele a megfőtt,és lecsepegtetett karfiolt.óvatosan összekeverjük,hogy a karfiol ne törjön össze.Kivajazott tepsibe beleöntjük az egészet,és megsütjük.Még forrón megszórjuk reszelt sajttal,és néhány percre visszatesszük a sütőbe, hogy szép piros legyen.

Kagylóhús


Hozzávalók :
Karajszeletek
sonka,vagy párizsi,vagy zalai
főtt tojás
fogvájó vagy hústű
Panírhoz : tojás,liszt zsemlemorzsa
sütéshez : olaj

A karaj szeleteket kikloffolom,befűszerezem.ráteszek egy szelet sonkát,vagy zalait,vagy párizsit,erre egy főtt tojást.Feltekerem,megtűzöm fogvájóval,vagy hústűvel. Bepanírozom,és kisütöm.Hosszában kettévágom,és bármilyen körettel tálalhatom.