2010. március 31., szerda
Burgonyás kenyér !!!
Ez már a harmadik kenyérkém.Minél többször próbálkozom,annál jobb lesz.Ezt a kenyeret,a burgonyás pogácsa tésztájához hasonlóból készítettem.Annyi különbséggel hogy ebben nincs fokhagyma,olaj, bors,és csak 1 tojást adtam hozzá.
Hozzávalók :
1 kg liszt
60 dkg krumpli
5 dkg élesztő
1 dl tejföl
1 1/2 kanál só,
1 kanál cukor
20 dkg puha margarin
1 tojás
3 - 4 kanál tej
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk.A közepébe mélyedést csinálunk,és belemorzsoljuk az élesztőt.Hozzákeverjük a cukrot,és a tejfölt,és hagyjuk megkelni.Mikor az élesztő megkelt,akkor a liszthez adjuk a sót,a margarint, a tojást,a tejet .Összedolgozzuk,és jól megdagasztjuk.Letakarva,langyos helyen kelesztjük.Közepesen meleg sütőben sütjük.
Én most a leírt mennyiségnek a feléből sütöttem a kenyeret.A másik feléből zöld fűszeres rózsakenyeret készítettem el.
2010. március 29., hétfő
Az első horgolt tojástartó kosárkám .!!!
Sok - sok évvel ezelőtt szerettem horgolni.Most furcsa volt ismét csinálni.Gondolkodnom kellett,hogy a pálcák és egyebek hogyan is vannak.De amit az látszik,végül sikerült.Nem a legszebb,de kezdetnek nem rossz.A következő már biztosan jobb lesz.
A kosárkához az ötletet ITT találtam.
A kosárkához az ötletet ITT találtam.
Himzett tojás.
El kezdtem keresgélni a interneten,hogy milyen technikákkal díszíthető manapság a húsvéti tojás.Ez a hímzés nagyon megtetszett.Elég időigényes,de a végeredmény nagyon klassz.!!!
Az ötletet ITT találtam .
Az ötletet ITT találtam .
2010. március 28., vasárnap
Húsvéti asztali dísz
xxxx
Elkészítettük az asztali díszeket.Régebben csak egy volt,de az idén kettőt csináltunk,mert Vivike is szeretett volna egyet a szobájába.De ő nem csak a barka ágat díszítette fel,hanem kirakta a Fórumban,saját kezűleg készített figurákat is,és a plüss nyuszikat is.A polcról lepakoltam neki az összes állatkát,és ő kiválogatta,belőle azokat amelyek a húsvéthoz illenek :a nyuszit, és a bárányt.
Ez pedig az enyém.
Elkészítettük az asztali díszeket.Régebben csak egy volt,de az idén kettőt csináltunk,mert Vivike is szeretett volna egyet a szobájába.De ő nem csak a barka ágat díszítette fel,hanem kirakta a Fórumban,saját kezűleg készített figurákat is,és a plüss nyuszikat is.A polcról lepakoltam neki az összes állatkát,és ő kiválogatta,belőle azokat amelyek a húsvéthoz illenek :a nyuszit, és a bárányt.
Ez pedig az enyém.
2010. március 27., szombat
Blog szülinap !!!!!! - 1. éves lett a blogom
Március 21 - én volt 1 éve hogy elkezdtem írni a Blogot.A kislányom szülinapjával egy napon.Az ő szülinapi tortája volt az első bejegyzés.A nagy készülődésben elfelejtettem beírni hogy a Blog születésnapja is akkor van.Ezért most pótolom.Ami késik nem múlik !!!
2010. március 25., csütörtök
Kenyér !!!
/újság kivágásból /
Hozzávalók
1 kg liszt
3 evőkanál tejföl
4 dl tej
2 evőkanál ecet
10 dkg margarin
1 csapott evőkanál cukor
5 dkg élesztő
Egy nagy tálba öntjük a lisztet,és a közepébe mélyedést készítünk .Ebbe belemorzsoljuk az élesztőt.Hozzáadjuk a tejfölt,a tejet,és a cukrot,és kissé összekeverjük.Majd befedjük vékonyan liszttel.Hagyjuk hogy az élesztő felfusson.Ez után hozzáadjuk az ecetet,a sót,és a langyos, olvasztott margarint.Alaposan összedolgozzuk,és gyúrjuk.Letakarva langyos helyen kelesztjük.Tetszés szerinti formában sütjük.közepes lángon.
A következő kenyeret cserépedényben fogom megsütni.
Hozzávalók
1 kg liszt
3 evőkanál tejföl
4 dl tej
2 evőkanál ecet
10 dkg margarin
1 csapott evőkanál cukor
5 dkg élesztő
Egy nagy tálba öntjük a lisztet,és a közepébe mélyedést készítünk .Ebbe belemorzsoljuk az élesztőt.Hozzáadjuk a tejfölt,a tejet,és a cukrot,és kissé összekeverjük.Majd befedjük vékonyan liszttel.Hagyjuk hogy az élesztő felfusson.Ez után hozzáadjuk az ecetet,a sót,és a langyos, olvasztott margarint.Alaposan összedolgozzuk,és gyúrjuk.Letakarva langyos helyen kelesztjük.Tetszés szerinti formában sütjük.közepes lángon.
A következő kenyeret cserépedényben fogom megsütni.
Rama receptfüzet !!!!!!!
Húsvét előtt nem lesz Rama margarin vonalkód beküldős játék.A Tavaszi receptfüzethez viszont hozzá lehet jutni.Csak egy kicsit másképp.Márciusban a Kiskegyed konyhája- val, Meglepetés-sel .és a Hölgyvilág-gal együtt lehet megvásárolni.Áprilisban pedig ,a 6 - án megjelenő Nők lapja -val együtt .
2010. március 24., szerda
Mákos guba. Házilag sütött kifliből !!!!!
Mára mákos guba volt tervezve,amit a Fórumból hazatérve,meg is valósítottam.A tegnap saját kezűleg készült kifliből sütöttem meg.A 16 -ból 9 maradt,de ez épp elég is volt.Nagyon finomra sikerült .Sokkal jobb mint a bolti kifliből.
2010. március 23., kedd
Kifli !!!!!
Kelt tésztákat már nagyon sokszor sütöttem.De azok mindig édesek voltak,meg voltak töltve dióval,mákkal,túróval.Egy hónapja a megpróbálkoztam a kenyér sütéssel is.Nagyon jól sikerült.Holnap mákos gubát akarok készíteni,és arra gondoltam hogy miért is ne süthetnék én hozzá kiflit.Biztos vagyok benne hogy így még finomabb lesz,mint a bolti kiflivel.Az elhatározást tettek követték.Előkerestem a fiók mélyéről egy újságból kivágott kiflireceptet,és az én kelt tészta receptemmel kombinálva elkészítettem az én kiflim receptjét.
Hozzávalók/ 16 darabhoz. /
1 kg liszt
5 dkg élesztő
5 dl tej
1,5 kávéskanál só
1,5 evőkanál cukor
15+5 dkg Rama margarin
1 evőkanál citromlé
A lisztet beleöntjük egy tálba.a tejet megmelegítjük,és a margarint felolvasztjuk benne.Mélyedést csinálunk a közepébe.Belemorzsoljuk az élesztőt.Hozzáadjuk a cukrot,és az margarinnal elkevert langyos tejet.Összekeverjük az élesztővel,és liszttel betakarjuk.Hagyjuk megkelni az élesztőt.Ezután fakanállal összedolgozzuk,és jó alaposan meggyúrjuk.Megkelesztjük.Nem túl nagy kör alakúra formázzuk.Így könnyebb elosztani.16 egyenlő cikkre vágjuk.A cikkeket külön -külön feltekerjük a csúcsától kezdve,aztán kissé ellapítjuk.Ismét hagyjuk kelni.Négyzet alakúra nyújtjuk,és az egyik sarkától kezdve feltekerjük és kifli alakúra formáljuk.Az 5 dkg margarint felolvasztjuk,és azzal megkenjük a tetejét,majd sütjük.
Nagyon finom,puha és könnyű tésztája van.
2010. március 21., vasárnap
Meggyes kókuszos torta
Tegnap végre elkészíthettem a tortát,ami GYÖNGYI -nél láttam meg.Köszönöm hogy megosztottad velünk.Nagyon megtetszett,és tudtam hogy ezt fogom megcsinálni a kicsi lányom 7.-ik szülinapjára.
A díszítést @ndre@-nál láttam.Sokszor nézelődöm,nála,mert sok szép dolgot alkot,a kreativitása és az ügyessége nem ismer határokat.Igaz hogy nem lett olyan szép,mint az övé,de a következő már szebb lesz..
Íme a recept
MEGGYES KÓKUSZOS TORTA
Hozzávalók:
Tészta:
15 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
Fél csomag sütőpor
1 csipet só
4 tojás
2 evőkanál hideg víz
2 púpozott evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg kristálycukor
4 evőkanál hideg víz
1 evőkanál kókuszreszelék
1 evőkanál zöld citrom lé
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál rum.
Meggyes krém:
1 üveg magozott meggy
7 dl Hulala tejszín
1 csomag habfixáló por
2 púpozott evőkanál porcukor
1 csomag zselatinlap (Dr. Oetker, 6 lapos)
1 pohár joghurt (140 gramm natúr)
1 púpozott evőkanál kókuszreszelék.
Tetejére:
30 dkg friss, (fagyasztott) magozott meggy
Kb. 5 dkg szeletelt mandula
3 evőkanál kókuszreszelék.
Elkészítés:
Előkészítem a kapcsos tortaformámat, sütőpapírral bélelem ki az alját.
A lisztet, az étkezési keményítőt, a sütőport elkeverem 1 csipet sóval.
A tojásokat szétválasztom. A fehérjéhez adok 2 evőkanál hideg vizet, és kemény habbá verem, közben adom hozzá az 1 csomag vaníliás cukrot és a 2 púpozott evőkanál porcukrot.
A tojássárgájákat 4 evőkanál vízzel, 10 dkg cukorral krémesre keverem. Hozzákeverem a lisztes keveréket, majd a felvert tojásfehérjés habot – először csak az egyharmadát, majd a többit is lazán, hogy ne törjem össze a habot.
Elfelezem a tésztát, az egyik részéhez adom a kókuszreszeléket és a zöld citrom levét, a másik feléhez az átszitált kakaóport és a rumot. A sárga tésztát sütöm ki először, előmelegített sütőben, 20 perc, 200 C fokon. Majd a kakaós piskótát sütöm ki, szintén sütőpapírral bélelt tortaformában. Ha van két azonos méretű tortaforma, egyszerűbb az életünk, lehet időt spórolni.
Meggyes krém: A meggybefőttet lecsöpögtetem, a levét felfogom. A tejszínt a porcukorral, habfixálóval kemény habbá felverem. 2/3 részét hűtőbe teszem, a maradékot elkeverem 1 dl meggy lével, 1 porár joghurttal és a kókuszreszelékkel. A zselatinlapokat kevés hideg vízbe áztatom 5 percre, majd 4 evőkanál vízzel felmelegítem (de nem forralom fel!). Hagyom langyosra hűlni, majd apránként a meggyleves tejszínhabhoz keverem. Hűtőbe teszem bő fél órára.
Összeállítás: Kapcsos tortaforma aljára teszem a sárga piskótát, ráöntöm a meggyes krémet (még nem kötött meg teljesen, nem kell megijedni), rászórom a lecsöpögtetett meggybefőttet. Lefedem a kakaós piskótával, és megkenem a félretett tejszínhab felével. Újabb hűtés következik, legalább 2 óra.
Díszítés: Körbevágom a tortát, kiveszem a formából (talppal együtt) egy tálcára teszem. Az oldalát bekenem tejszínhabbal, pirított mandulát tapasztok rá. Végül a maradék tejszínhabbal díszítem a torta tetejét, és ráültetem a korábban alaposan lecsöpögtetett 42 szem meggyet. Kókuszreszelékkel meghintem a tetejét. Ha tökéletes a díszítés is, át lehet tenni a kész tortát tortatálra, tortatartóba.
2010. március 20., szombat
2010. március 19., péntek
7. - ik Szülinap - Az oviban
A kicsi lánykám Vasárnap lesz 7 éves.Az oviba vittünk tortát,sós és édes nasit,és üdítőt.,mivel ott ma megünnepelték,a szülinapot.Ezt a tortát vettem ,mert sajnos csak bolti sütiket lehet vinni,de szerintem a gyerekek nem bánják,mert ők szeretik.
Én majd holnap készítem el a tortát,az ithoni ünnepléshez.
2010. március 14., vasárnap
Őszibarackos tejfölös süti
Rama süteményes füzetből
Hozzávalók a tésztához :
40 dkg liszt
1 cs sütőpor
20 dkg porcukor
25 dkg Rama margarin
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál citromlé
4 tojás sárgája
Töltelék :
2 cs. vanília puding,
6 dl tej
6 evőkanál cukor
40 dkg tejföl
50-60dkg őszibarack,
vagy 1 doboz konzerv barack
4 tojás fehérje
A tésztához a lisztet a sütőporral összeforgatjuk.A margarint elmorzsoljuk benne,hozzáadjuk a reszelt citromhéjat a citromlét,a tojássárgát,és összeállítjuk a tésztát.Két részre osztjuk,és folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük,30 percig.
Közben elkészítjük a krémet
A 2 csomag pudingport a cukorral a tejben sűrűre főzzük,és kihűtjük.Ha kihűlt,hozzákeverjük a tejfölt,a felkockázott barackot,és a kemény habbá felvert tojásfehérjét.
Az egyik tésztacipót kinyújtjuk,és a margarinnal kikent tepsibe helyezzük.Erre rásimítjuk a a krémet,és befedjük a másik tésztalappal.A tetejét megkenjük tojással.Mérsékelten meleg sütőben,kb 40 percig sütjük.A tepsiben hagyjuk kihűlni.majd néhány órára hűtőbe tesszük.
Jó tanács.:
1.,A tésztával elég nehéz dolgozni,mert ragad ,és törik.Ha több lisztet adunk hozzá akkor sütés után száraz lesz.Két sütőpapír közzé téve könnyebb kinyújtani.
2.,Főzzük meg először a pudingot,és amíg hűl addig összeállítjuk a tésztát.
SZERINTEM HASONLÍT !!!!ÉS AMI LÉNYEG :ISTENI FINOM !!!
xx
Lehűtve nagyon szépen lehet szeletelni.
Hozzávalók a tésztához :
40 dkg liszt
1 cs sütőpor
20 dkg porcukor
25 dkg Rama margarin
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál citromlé
4 tojás sárgája
Töltelék :
2 cs. vanília puding,
6 dl tej
6 evőkanál cukor
40 dkg tejföl
50-60dkg őszibarack,
vagy 1 doboz konzerv barack
4 tojás fehérje
A tésztához a lisztet a sütőporral összeforgatjuk.A margarint elmorzsoljuk benne,hozzáadjuk a reszelt citromhéjat a citromlét,a tojássárgát,és összeállítjuk a tésztát.Két részre osztjuk,és folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük,30 percig.
Közben elkészítjük a krémet
A 2 csomag pudingport a cukorral a tejben sűrűre főzzük,és kihűtjük.Ha kihűlt,hozzákeverjük a tejfölt,a felkockázott barackot,és a kemény habbá felvert tojásfehérjét.
Az egyik tésztacipót kinyújtjuk,és a margarinnal kikent tepsibe helyezzük.Erre rásimítjuk a a krémet,és befedjük a másik tésztalappal.A tetejét megkenjük tojással.Mérsékelten meleg sütőben,kb 40 percig sütjük.A tepsiben hagyjuk kihűlni.majd néhány órára hűtőbe tesszük.
Jó tanács.:
1.,A tésztával elég nehéz dolgozni,mert ragad ,és törik.Ha több lisztet adunk hozzá akkor sütés után száraz lesz.Két sütőpapír közzé téve könnyebb kinyújtani.
2.,Főzzük meg először a pudingot,és amíg hűl addig összeállítjuk a tésztát.
SZERINTEM HASONLÍT !!!!ÉS AMI LÉNYEG :ISTENI FINOM !!!
xx
Lehűtve nagyon szépen lehet szeletelni.
2010. március 11., csütörtök
Töltött tea sütemény 2.
A süti egy részét,a kikapart tésztamorzsával töltöttem meg.
Hozzávalók :
barack lekvár
nesquik kakaó
margarin,
tej
reszelt citromhéj
a tészta kikapart belseje
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk,és megtöltjük a tésztakorongok ,és kettesével összeragasztjuk.Egyik oldalát csokimázba mártjuk.
Ezzel a töltelékkel még finomabb
xxxxx
Hozzávalók :
barack lekvár
nesquik kakaó
margarin,
tej
reszelt citromhéj
a tészta kikapart belseje
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk,és megtöltjük a tésztakorongok ,és kettesével összeragasztjuk.Egyik oldalát csokimázba mártjuk.
Ezzel a töltelékkel még finomabb
xxxxx


















































