2011. április 2., szombat

Töltött káposzta - ..egy kicsit másképp


A töltött káposzta egy "ősrégi" de annál inkább fenséges étel.Régen ,és talán még most is nagyon sok háznál,a hétvégi vagy ünnepi ebédeknél soha nem hiányozhat.Szerintem viszont bármikor,az asztalra kerülhet,ha megóhajtjuk,vagy ha éppen úgy gondolom,.Sokféleképpen elkészíthető.Én is csináltam már paradicsomosan,és paradicsom nélkül,kaprosan,habarással,rántással,füstölt hússal,vagy füstölt kolbásszal "megbolondítva".A mostani változat,akkor jutott az eszembe,amikor @ndre@ blogját nézegettem.Ő húsgombócot készített,pörköltalapban főve,és tejföllel  behabarva.
A töltelék felét betekertem káposztába,a másik feléből gombócokat formáltam.Így tettem bele a pörkölt alapba,megszórtam csipet oreganóval,delikáttal,és majorannával.Felengedtem bő vízzel,és lassú tűzön pároltam puhára..

Hozzávalók :
1/2 kg darált hús
25 dkg rizs
1 evőkanál fűszer paprika
mokkás kanál bors
2 nagy gerezd fokhagyma
delikát
20-25 kis káposzta levél
majoránna
oregano


A káposztát forró sós vízben megfonnyasztjuk.A középső vastag eret levágjuk.Ha nagyok a levelek ,akkor ketté,vagy esetleg háromba is vághatjuk.Megtöltjük a töltelékkel.A lábasban elkészítjük a pörköltalapot,és belerakjuk a töltikéket,és a gombócokat.Befűszerezzük,.felengedjük vízzel,hogy jól ellepje ..Lassú tűzön puhára pároljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pontos idő

Lapozgató

Kedvcsináló

Számláló

Rendszeres olvasók

Nyomtató

Print