2009. június 4., csütörtök

Mézes diótorta


Tésztához:
35 dkg liszt
1 tojás
25 dkg vaj vagy margarin
20 dkg cukor
csipet só
Töltelék:40 dkg dió
1 dl tejszín
20 dkg cukor
1 tojássárgája
2 evőkanál méz

A hozzávalókat összegyúrjuk.A tészta állaga a linzer tésztához hasonló lesz.Fóliába csomagoljuk,és 30 percre hűtőbe tesszük.Néhány szép szem diót félreteszünk a díszítéshez.A cukrot felolvasztjuk,és aranysárgára pirítjuk..Belekeverjük a durvára vágott /esetleg darált/ diót.A tejszínből egy teáskanálnyit félreteszünk,a többit a diós karamellbe keverjük.Hozzáadjuk a mézet is,és 1 percig lassan főzzük,majd kihűtjük.A tészta kétharmadát lisztezett deszkán 3 mm vastagra kinyújtjuk.Sütőpapírral bélelt,26 cm átmérőjű tortaformába tesszük,úgy hogy a szélét is befedje.Belehalmozzuk a tölteléket.Készítünk egy 26 cm átmérőjű kerek tésztalapot,és rátesszük a tetejére.Tetejét megkenjük a tojássárga és tejszín keverékével.Előmelegített sütőben 175 fokon /gáztűzhelynél 2-es fokozaton/ 40-45 percig sütjük.A megmaradt tésztából csillagokat//lehet más formát is// készítünk,tetejét megkenjük és kisütjük.A dióval és a csillagokkal díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pontos idő

Lapozgató

Kedvcsináló

Számláló

Rendszeres olvasók

Nyomtató

Print