2009. április 22., szerda

Túrórudi torta




Hozzávalók:
A piskótalaphoz:
6 dkg finomliszt,
½ kávéskanál sütőpor,
1 dkg cukrozatlan kakaópor,
2 tojás,
6 dkg cukor.

A krémhez:
15 dkg porcukor,
2 evőkanál forró víz,
1 vaníliarúd kikapargatott belseje,
vagy 1 cs vanília
1/2 citrom leve,
2 és fél dl hideg tejszín,
50 dkg túró,
1 dl tejföl,
1 csapott evőkanál zselatin + 1 dl víz.
Tetejére 10 dkg tortabevonó,5 dkg margarin,vagy vaj.

A tortaforma előkészítéséhez kevés puha vaj és finomliszt.

Elkészítés:Egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát ,kivajazunk, kilisztezünk vagy sütőpapírral kibélelünk.

A piskótalaphoz a lisztet összekeverjük a sütőporral, és teaszűrőn át hozzászitáljuk a kakaóport. Ezután a tojásokat és a cukrot robotgéppel alaposan fölhabosítjuk 4-5 perc alatt,.Ha nincs robotgép,akkor a fehérjét habverővel ,csipet só hozzáadásával kemény habbá verjük.Aztán hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgákat,és azzal is még verjük 10-15 percig. Majd óvatosan beleforgatjuk a kakaós-sütőporos lisztkeveréket.
A tésztát beleöntjük az előkészített tortaformába, elsimítjuk és megsütjük. Ha beleszúrunk egy tűvel és nem tapad rá ragacsos massza, készen van. Ekkor lefordítva rácsra tesszük a formát, és megvárjuk, hogy a piskótalap kihűljön.

Elkészítjük a krémet. A zselatint elkeverjük az 1 dl hideg vízben, majd mérsékelt lángra téve addig melegítjük, míg a zselatin teljesen fel nem oldódik. (Vigyázat! Nem szabad felforralni!). Amikor kész, lehúzzuk a tűzről és félre tesszük hűlni. Ezután a porcukrot simára keverjük a forró vízzel, hogy ne ropogjon később a fogunk alatt, aztán hozzáadjuk a tejfölös túrót, a vaníliarúd kikapart belsejét,vagy az 1cs vaníliát, a citromlevet és a kihűlt zselatint. Az egészet robotgéppel,vagy fakanállal jól összedolgozzuk. Ezután habverővel a hideg tejszínből habot verünk, végül a tejszínhabot fakanállal óvatosan beleforgatjuk a túrós keverékhez.

Összeállítjuk az édességet. A piskótalapot kivesszük a tortaformából,és ha papírral béleltük ki a formát akkor a tésztáról lehúzzuk azt. Aztán visszatesszük a formába a már kihűlt piskótalapot. Rákanalazzuk az összeállított krémet, elsimítjuk, és a tetejét bevonjuk csokival.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pontos idő

Lapozgató

Kedvcsináló

Számláló

Rendszeres olvasók

Nyomtató

Print